П`ятниця, 19.04.2024, 09:41
Вітаю Вас Гість | RSS
Циклова комісія викладачів музичних дисциплін
Головна » 2016 » Серпень » 18 » Скрипаченко К.О. Музичне виховання в Запорізькому педагогічному училищі.
17:51
Скрипаченко К.О. Музичне виховання в Запорізькому педагогічному училищі.

"Музичне виховання в Запорізькому педагогічному училищі"

Доповідь викладача музики К.О.Скрипаченко

 

 

Нарешті у 1937 році в стінах педагогічного училища зазвучала музика. Першою вчителькою музики була Яндола Олена Костянтинівна.

В програмі для педучилищ з'являються музичні предмети: співи, методика музичного виховання. Саме   всі    ці    предмети і   викладала O.K. Яндола.  Була вона й керівником училищного хору.

Через 9 років, з 1945 року в училище пришов Коваль Марко Харлампович, який теж спочатку викладав співи (групові заняття).

В країні з'явилась потреба у вчителях молодших класів, які б володіли будь-яким музичним інструментом. В усіх педучилищах вводяться з 1948 року індивідуальні заняття з музики. Учнів вчили грати на домрі, скрипці, фортепіано, баяні. Вчителем домри та скрипки був Марко Харлампович.

Він же був першим керівником хору слухачів (так називали учнів) педучилища, який часто виступав не тільки в стінах училища, а й на різноманітних урочистих вечорах в РДК, на підприємствах, в колгоспах.

В 1949 році у Києві проводилась олімпіада художньої самодіяльності педучилищ. Із Запоріжжя поїхали учні-солістки з чудовими голосами: Гавраш Віра, Ситак Валентина та Руденко Олександра Миколаївна (майбутній викладач училища). Підготував цих дівчат теж Коваль М.Х. Вони виступали на сцені театру ім. Л. Українки. Враження про цей виступ вони зберегли на все життя.

У 1949 році до педучилища приходить викладач Івахник Ніна Олександрівна. Вона викладає фортепіано, співи та чудово акомпанує.

У 1958 році до педучилища прийшла колишня його студентка  -  Руденко Олександра Миколаївна, яка пропрацювала тут усе своє життя, яка всі свої сили, знання, вміння доклала, щоб майбутні вчителі, вихователі були музично розвинутими та грамотними. Для Олександри Миколаївни училище на все життя стало і першим домом, і другим. Вона підтримує зв’язки з училищем і зараз. Викладачі музики запрошують її до себе на засідання комісії, в гості та завжди прислуховуються до її порад, діляться з нею своїми враженнями, планами.

Руденко О.М. викладає співи, фортепіано та стає керівником хору на цілих 13 років.

В області, починаючи з 1956 року, проводяться щорічні огляди художньої самодіяльності, на яких хор Олександри Миколаївни займав 5 разів перше місце.

Хор виступав на сцені педучилища, РДК, на підприємствах, в колгоспах з шефськими концертами.

Руденко Олександра Миколаївна, маючи голос з чудовим тембром, постійно бере участь у концертах. Вона виступає і як солістка, співає дуетом, тріо з викладачами. Постійно поповнює свій репертуар. Все своє життя пропрацювала Олександра Миколаївна з учнями. Вона вчила їх правильно співати, розширювала їх співацький діапазон, дбала про їх музичний кругозір та загальну культуру. Завжди зібрана, принципова, доброзичлива, віддана своїй справі. За всім цим  -  великий професіоналізм та докорінне знання своєї справи.

Здавалося б, звичайне життя. Але за цими словами багато криється: і голодне дитинство, і страшна війна, і тяжкі післявоєнні роки. Така наша Руденко Олександра Миколаївна - красива людина з красивими ділами.

Йшли роки. Загоїлись воєнні рани, країна піднялася з руїн і ставала все сильнішою та прекраснішою з року в рік. Але потрібні були молоді руки, розум, педагогічні кадри, кадри, які б були розвинуті всебічно, були б культурні та ерудовані.

Виходячи з цих вимог, з кожним роком поповнювався та збільшувався набір до училища. Приходили сюди і нові педагогічні кадри. Так, у 1955 році прийшов до училища Кравцов Дмитро Васильович, який викладає домру, веде хор, а згодом ненадовго стає першим завідуючим секцією викладання музики.

У 1960 році поступила на роботу та проробила все життя Кисельова Матрьона Степанівна. Вона викладала співи, ритмику, керувала хоровим гуртком, вокальним ансамблем.

04.01.1960 року прийшов в училище Речицький Василь Йосипович. Він викладав співи, баян, був акомпаніатором.

У 1962 році викладацькі ряди училища поповнили Перченко Олександр Олександрович та Дехтярук Олексій Іванович.

Перченко О.О.  викладав  баян, співи,  був  акомпаніатором,  керував вокальним ансамблем, оркестром народних інструментів разом з Іщенко Г.Й. Маючи чудовий тенор, він постійно сам виступав в концертах, писав музику. Пропрацював все своє життя.

Дехтярук Олексій Іванович прийшов до училища 15.08.1962 року, закінчивши Луцьке музично-педагогічне училище. Викладав співи, домру, баян.

Олексій Іванович пропрацював в училищі 37 років. Зовсім молодого викладача проводжали всім колективом до армії. Три роки молодий вчитель проходив військову службу у воєнному оркестрі Одеського округу. Потім повернувся в Запоріжжя до училища. З 1966 року починає вести ансамбль баяністів, а з 1969 року на протязі 15 років керує училищним хором, навчається заочно на музпедфакультеті Запорізького педінституту, який закінчив в 1972 році. Багато років очолює предметну комісію, має вищу категорію, старший викладач.

Нагороджений багатьма грамотами, має велику кількість подяк.

Небагато часу пропрацювала викладач Терещенко Людмила Михайлівна (1965 - 1970).

В 1969 - 1979 роках працює подружжя: Вовк Мирослав Васильович та Іванова Валентина Миколаївна.

З 1967 по 1997 - 30 років віддала педагогічній роботі Бахмач Галина Володимирівна, яка прийшла сюди після закінчення Донецького філіалу Харківського інституту мистецтв. Вона викладала співи, музичну грамоту, фортепіано, була акомпаніатором, вела гурток сольного співу та фортепіано.

Майже 30 років віддала педагогічній справі Янкова Лариса Олексіївна (1969 - 1997). Викладала ритмику, методику музичного виховання, фортепіано. Була чудовим методистом, вмілим організатором. Неможливо не згадати прекрасні дитячі новорічні свята, які вона завжди готувала із студентами.

В 1970 році прийшла до секції Авдєєва Алла Сергіївна (фортепіано, музична література, концертмейстер, математика). Невдовзі вона очолює секцію на 5 років, а потім за сімейними обставинами переводиться до Київського педучилища.

В цьому ж 1970 році починає працювати в училищі після закінчення Миколаївського педінституту Вінницький Михайло Львович. Викладає музику, баян, методику музичного виховання, акомпанує танцювальному гуртку. Михайло Львович - відмінник освіти, викладач 1 категорії.

У 1970 році прийшов до училища Чорноус Леонід Петрович. Працював до 1998 року і викладав баян, співи, був акомпаніатором, керував духовим оркестром.

Далі в хронологічній послідовності:

  1. - 1998роки - Герасімов Василь Андрійович (співи, баян, оркестр
    народних інструментів, атеїзм).
  2. - 1977, 1992 - 1997 - Згуровець Антоніна Леонідівна. Викладала
    фортепіано, вела хор, методику музичного виховання, керувала вокальним
    ансамблем.

1972 - 2000 роки - Гужва Станіслав Федорович, який прийшов до училища після закінчення Запорізького педінституту. Викладає баян, методику музичного виховання, співи, веде духовий оркестр, оркестр народних інструментів, вокальний ансамбль. Викладач-методист, відмінник освіти.

1972 - Кузьменко Борис Борисович. Теж прийшов до училища після закінчення ЗДПІ. Викладає співи, баян, дитячі музичні інструменти, керівник інструментальної групи "Криниченька".

1972 - 1995роки - Гуревич Лариса Олександрівна. Викладала індивідуальні заняття з музики, ритмику.

1973 рік - Карпенко Микола Миколайович (після закінчення ЗДПІ). Має 1 категорію, викладає індивідуальні заняття з музики, акомпаніатор, керівник викладацького вокального ансамблю "Ноктюрн".

1973 рік - Мірошніченко Тетяна Володимирівна (після закінчення ЗДПІ). Викладає індивідуальні заняття з музики, методику музичного виховання, світову культуру.

1973 рік - Клєха Василій Андрійович (після закінчення ЗДПІ). Викладав домру, баян, керівник оркестру народних інструментів.

  1. рік - Скрипаченко Катерина Олександрівна (після закінчення
    ЗДПІ). Викладач вищої категорії, старший викладач. Викладає співи, вокал,
    індивідуальні заняття; концертмейстер.
  2. -  1999 роки - Передрій Анатолій Іванович.  Викладав  баян, вокальні    заняття,музику.     Концертмейстер     ансамблю     "Криниченька", аранжувальник.

1974  -   1997   роки   -   Доненко   Катерина   Миколаївна.   Викладала фортепіано, співи, вокал, вела вокальні ансамблі, гурток сольного співу.

1976 - 1999 роки - Іванова Ольга Георгіївна (фотрепіано, музика, концертмейстер).

1975  рік - Кудінова Лариса Миколаївна.  Викладає  музику,   баян, акордеон,    дитячі    музичні    інструменти,    диригування;    веде    гурток акордеоністів.

1976 рік - Гончаренко Ольга Іванівна. Викладає методику виховання в
школі, фортепіано; концертмейстер.

1976 - 1984 роки - Лиско Олександр Степанович ( музика, фортепіано;
концертмейстер).

  1. - 1999 роки - Фогель Євгенія Яківна. Викладала фортепіано,
    методику музичного виховання; концертмейстер.
  2. -  1995  роки - Сахаров  Олександр Олексійович. Фортепіано,музика, вокальні ансамблі.
  1. - 1987 роки - Ніколаєва Ірина Євгенівна. Викладала методику
    музичного виховання, фортепіано.
  2. - 1999 роки - Дамаскіна Наталія Іванівна (після закінчення ЗДПІ).
    Старший викладач, має вищу категорію. Викладає музику, дитячі музичні
    інструменти, вокальні заняття, веде педпрактику.
  3. рік - Корольова Ольга Юріївна (після закінчення ЗДПІ). Викладач 1 категорії. Викладає музику, методику музичного виховання, педпрактику в школі.    Нагороджена   грамотою   Міністерства   культури   УРСР,   трьома грамотами Міністерства Освіти України.
  4. - 1997 роки - Защепкіна Тетяна Вікторівна. Викладає музику,
    фортепіано, керує  ансамблями бандуристів.
  5. рік - Усенко Галина Сергіївна. Викладає музику, диригування,
    вокальні   заняття,   акордеон,   фортепіано;   керівник   народного   ансамблю української пісні "Криниченька", має численні грамоти, подяки. Викладач вищої категорії.

1981 рік - Захарова Майя Микитівна. Викладає методику музичного виховання, музику, індивідуальні заняття; концертмейстер. З 1983 по 1986 роки очолює предметну комісію.

1981 - 1997 роки - Кікавський Микола Данилович. Викладає музику, баян, веде ансамбль баяністів.

1983 рік - Рядинська Ірина Антонівна. Викладає ритмику, методику, музику, вокальні заняття; концертмейстер.

1983 рік - Давиденко Алсу Казбеківна. Викладач музичного виховання з методикою навчання, сценічного та екранного мистецтва, фортепіано, вокалу;   концертмейстер.   З 1990 р. очолює   комісію, нагороджена багатьма грамотами. Відмінник освіти України, має вищу категорію, викладач-методист, керує   вокально-естрадною   студією   "Ритм". Вихованці студії – лауреати міжнародних, всеукраїнських конкурсів та фестивалів. Заслужений діяч  естрадного мистецтва України.  

1984  рік - Ксензова Анжеліка Валеріївна  ( фортепіано,  ритмика, вокальні заняття).

1985 - 1998 роки - Верницька Світлана Володимирівна. Викладає світову музичну культуру, музику, фортепіано; концертмейстер, очолювала предметну комісію.

1985 - 1996 роки - Падалка Лариса Вікторівна. Керувала хором, викладала методику музичного виховання, світову музичну культуру.

1985 рік - Левченко Ірина Федорівна Викладає фортепіано, музику, ритміку, хореографію; концертмейстер.

1985 - 1990 роки - Вініковецька Тетяна Іванівна. Викладала музику, індивідуальні заняття. З 1986 по 1989 роки очолювала секцію.

1985 - 1990 роки - Крупеня Ірина Семенівна. Викладає фортепіано, музику, концертмейстер хору. З 1989 по 1990 роки керує предметною комісією.

1985 рік - Кірійчук Людмила Вікторівна (музика, методика; концертмейстер ансамблю "Криниченька").

  1. - 1997 роки - Давиденко Микола Олександрович - відмінник
    освіти України, має вищу категорію. За особливі досягнення в розвитку
    національної       культури       нагороджений       Полтавською       обласною держадміністрацією   подякою,   як   керівник   молодіжного   оркестру   (фото додається).
  2. - 1999 роки - Сторчеус Ольга Андріївна (фортепіано, музика;
    концертмейстер).
Переглядів: 336 | Додав: muza | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Пошук
Календар
«  Серпень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz